Być świadomym konsumentem

Idea zdrowego odżywiania rozpowszechnia się coraz szybciej i znajduje wielu zwolenników. Są wśród nich ludzie, dla których zdrowie jest najważniejszym priorytetem i chcą w świadomy sposób wpływać na nie.

Te osoby mają szeroką wiedzę na temat własnego organizmu i funkcji poszczególnych narządów. Doskonale też znają zawartość produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach z żywnością.

Najczęściej można tam spotkać produkty prawie pozbawione wartości odżywczych i pełne chemii, tłuszczu i cukru, a to z pewnością zdrowiu nie sprzyja. Świadomy konsument zrezygnuje z pachnącego białego pieczywa, bo wie, że jest zrobione z mąki, która jest pozbawiona wartości.

Po zjedzeniu obciąża bardzo żołądek i długo zalega w jelitach. Nie kupi też ketchupu zawierającego ocet spirytusowy, skrobię modyfikowaną i syrop fruktozowo – glukozowy.

Zrezygnuje również z produktów zawierających cukier odpowiedzialny za utratę witamin i minerałów. Warto dążyć do tego, by coraz więcej wiedzieć o produktach spożywczych i o ludzkim ciele.

Znając zależności między nimi na pewno można wprowadzić zdrową dietę.