Drugie śniadanie jest bardzo ważne w naszym codziennym menu – powinno być lżejsze niż pierwsze śniadanie i zjedzone około trzech godzin przed obiadem. Najczęściej jednak drugie śniadanie jadamy w pracy, mamy więc zatem ograniczone pole manewru, jeżeli chodzi o kreatywność w wymyślaniu potraw. Co zatem warto jest zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie? Oczywiście mogą to być klasyczne kanapki, jednak wcześniej czy później staną się one zwyczajnie nudne. Warto wtedy pomyśleć o czymś innym – zacząć należy od zaopatrzenia się w modnego ostatnio lunch-boxa, czyli pudełka na lunch/drugie śniadanie. Świetnie sprawdzi się np. do sałatek.
Przynosząc sałatkę do pracy pamiętaj jednak o tym, by wcześniej nie zalewać jej sosem, gdyż składniki mogą nim za bardzo nasiąknąć i będą wyglądały nieciekawie. Sos warto zatem przynieść w osobnym pojemniku. Do sałatki na drugie śniadanie nie dodawaj też składników, które mogą szybko się psuć, np. latem. Zrezygnuj zatem m.in.
z ryb i z serów.