Najważniejsze są ryby i owoce morza

Ryby to bardzo smaczny i zdrowy składnik prawie każdej polecanej przez dietetyków diety.

Niestety, często kojarzą się jedynie z wakacyjnymi wyjazdami nad morze i wielu z nas nie ma czasu, ani umiejętności, by włączyć je do codziennego jadłospisu.

Tymczasem ryby można bardzo łatwo i smacznie przyrządzić, urozmaicając menu i przyczyniając się do utrzymania zdrowego trybu życia.

Nic więc dziwnego, że również dieta śródziemnomorska bogata jest w ryby i owoce morza.

Doprawione oliwą z oliwek, podawane z lampką czerwonego wina zamienią nawet zwykły, codzienny obiad w niebagatelną ucztę.

Stawia się przede wszystkim na łososia, ale można także włączyć do menu popularne w Polsce śledzie, czy dorsze.

To źródła kwasów omega-3, pomagających obniżyć ciśnienie krwi i dbać o profilaktykę chorób niedokrwiennych serca.

Ryby i owoce morza dodatkowo zapewniają organizmowi odpowiednią porcję fosforu, potasu, magnezu, są także źródłem jodu w pożywieniu.

Nawet w domu możemy poczuć się więc świetnie, jak w nadmorskim kurorcie.