Seniorzy – ich sposób odżywiania

Niezmiernie ważny jest sposób odżywiania się osób w podeszłym wieku. Trwający cały czas proces starzenia się organizmu powoduje, że dietę należy cały czas kontrolować i zmieniać w zależności od potrzeb.

Należy wziąć pod uwagę dolegliwości chorobowe i aktywność starszej osoby zanim ustali się dla niej jadłospis. Trzeba zadbać o dostarczenie białka, węglowodanów, witamin i tłuszczów w ilości stosownej dla konkretnej osoby.

Inaczej bowiem będzie się posilała ta leżąca w łóżku, a inaczej ktoś odbywający regularne spacery. Najlepiej jest spożywać niewielkie posiłki kilka razy dziennie i warto, żeby były tak przygotowane, by swoim zapachem i wyglądem zachęcały do jedzenia.

Do każdego z nich powinna być podawana porcja warzyw lub owoców. Ze względu na osłabione kości i słabiej funkcjonujący przewód pokarmowy konieczne są też produkty nabiałowe z odtłuszczonego mleka oraz chude mięso i wędliny.

Najlepsze dla seniorów są potrawy duszone, gotowane i pieczone bez tłuszczu. Niewątpliwie istotna jest także dbałość o regularne nawodnienie organizmu.