Śródziemnomorskie potrawy

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Oparta jest bowiem na produktach zawierających w swoim składzie prozdrowotne elementy. Głównym jej założeniem jest spożywanie świeżych i mało przetworzonych owoców i warzyw łatwo dostępnych w strefie Morza Śródziemnego.

Bazuje również na owocach morza, rybach i tłoczonej na zimno oliwie z oliwek. Ze względów zdrowotnych jest bardzo korzystna, ponieważ dobroczynnie działa na układ pokarmowy i krążeniowy człowieka, a także chroni go przed wieloma powszechnymi dzisiaj chorobami. Stosując tą dietę warto pamiętać, aby przygotowywać i spożywać kilka niewielkich, lekkostrawnych posiłków dziennie, podkreślać ich wartość dużą ilością świeżych ziół oraz jak najbardziej ograniczyć w daniach czerwone mięso i wieprzowinę.

W naszej kulturze może być to trochę trudne nie tylko ze względu na tradycje żywieniowe, ale również na względy ekonomiczne. Zaopatrzenie się w bazowe produkty tej diety często bowiem przekracza nasze możliwości finansowe. Warto jednak wprowadzić ją ze względu na duże korzyści zdrowotne.