Sushi bez ryby

Wbrew pozorom, sushi jest niezbyt popularną potrawą wśród wegetarian. Oczywiście, zrozumiałym jest, że nie spożywają go w głównej mierze dlatego, że składnikiem powszechnie w nim występującym jest surowe rybie mięso.

Istnieją jednak przecież liczne przepisy, pozwalające przygotować tę smakowitą i wykwintną potrawę na sposób typowo wegetariański. Warto pokusić się o taki eksperyment, gdyż sushi oprócz niezapomnianego smaku, oferuje także szereg cennych dla organizmu składników odżywczych.

Niezbędne składniki, potrzebne do przyrządzenia wegetariańskiego sushi to glony, sos sojowy, pasta wasabi, awokado, ogórek, ryż (ten klejący, dedykowany właśnie temu daniu), marchewka, śliwka suszona, tofu wędzone, kiełki, papryka, serek Philadelpia. Dozwolone są również inne składniki, zależnie od własnych upodobań smakowych.

Tak naprawdę z przygotowaniem sushi można eksperymentować na wiele różnych sposobów. Fakt, że jest to dosyć pracochłonny smakołyk (za pierwszym razem należy zarezerwować sobie 3 dobre godziny), ale w trakcie jedzenia niewątpliwie okaże się, że było warto.