Przygotowując dla siebie lub swoich najbliższych kanapki na śniadanie staraj się zawsze wybierać ciemne pieczywo. Jest ono o wiele zdrowsze niż tradycyjne, różni się od niego także smakiem. Ma jednak o wiele więcej właściwości odżywczych. Nie wszystkim niestety smakuje ciemny chleb, jednak przy takim szerokim jego wyborze, jaki mamy obecnie w piekarniach, każdy bez problemu znajdzie taki jego typ, którym będzie się z apetytem zajadał podczas śniadania.
Warto jest zatem testować i próbować nowości. Jednak przy wyborze ciemnego pieczywa należy zwrócić uwagę na jego skład – ważne jest, czy jego barwa faktycznie wynika z zawartości produktów zbożowych, czy jest uzyskana jedynie przez dodanie brązowego karmelu. Ciemne pieczywo jest bogate przede wszystkim w błonnik – bardzo ważny element śniadaniowych posiłków. Błonnik wpływa bowiem na proces naszego trawienia, spowalnia tez rozkład węglowodanów, dzięki czemu rzadziej odczuwamy uczucie głodu.